De alpaca is super nieuwsgierig , intelligent ,heel lief en makkelijk in de omgang. De alpaca kan halstermak gemaakt worden , dat maakt het hanteren makkelijk. Clicker training is daarbij zeer handig en diervriendelijk. Alpaca’s spugen soms  naar mensen als ze in een stress situatie zijn , zoals                bv  inentingen , scheren.

De alpaca is van nature afkomstig uit de hoge Andes ; Peru , Chili , Bolivia  , Argentinië. De meest bekende soort is de hucaya , de zeldzamere is de suri alpaca waar de vacht uit dreadlocks bestaat. Alpaca’s zijn evenhoevige dieren .Ze hebben alleen tanden in de onderkaak .De hucaya alpaca heeft een zeer goede wol , die bestaat in 16 verschillende kleuren. De wol is zeer begeerd omdat het heel zacht is , voelt aan als zijde . Kleding die gemaakt word van alpaca wol zit goed , is vormvast , pluist niet en is veel warmer dan schapenwol.

De mest kan perfect gebruikt worden zowel  in sier als moestuin .

De levensverwachting van een alpaca is ± 20 jaar .Een vereiste om alpaca’s te houden is dat je er minstens twee houd . De weide dient voorzien te zijn van een schuilhok en omheind te zijn met een draad van ongeveer 1m30 hoog. Het best gebruik je hier draad voor met geen te grote mazen .